Paul B terug

Vanavond werd ik opeens gebeld door Frans Stoop...., wie...? hee, ....Frans Stoop...?! (je kent dat misschien wel)

Opeens een tijdreis, een duik naar verre verten, vaag allemaal niet meteen scherp.

Maar goed, Frans heeft me dus gevonden (via Gijs Hak) en me verteld van de reunie van dat zootje/langharig werkschuw tuigchg et cetera.

Ik natuurlijk meteen naar de site. En ik moet zeggen dat het gewoon erg leuk is om al die mensen weer op te zien duiken, opeens rare hoeken van mijn herinnering af te stoffen en te proberen de juiste verbanden te reconstrueren. Wat zakt er veel weg na zoveel tijd, maar hoeveel is er nog wat alleen maar met een paar sleutelwoorden, beelden weer gaat leven! Ik zag zowaar een krantefoto van mijzelf met mijn zwarte hoed aan het schilderen in het kantongerecht op Stratums eind.

Paul Baas Ik ben niet zo'n reunie mens, mijn oude schoolreunies heb ik voorbij laten gaan, misschien ook omdat het allemaal niet zo'n echt leuke tijd was. Maar dit voelt wel anders moet ik zeggen! Dus ik denk nu dat ik wel wil komen in juni.
Het is ondertussen al laat en ik moet morgen vroeg op, dus hou het nu even kort.(nou ja) Een ding is goed om meteen te zeggen: Willemine (van der Sanden) is begin dit jaar (2 januari) gestorven. Dat weet ik zelf alleen uit de krant, want we hadden al heel lang (sinds 1977 ongeveer) geen enkel contact meer. Ik weet dus niet echt hoe het haar de laatste tientallen jaren is vergaan.
We waren echter toen in 1969 samen, we hadden heel kort gewoond op de Woenselse markt 38, maar werden daar uit gezet en zijn om de hoek in "de commune" ingetrokken zoals je weet, in de keuken van het linker huis. Het zou ook maar voor even zijn, werd toch langer, leidde ook wel tot wat ergernis geloof ik, van de vaste groep bewoners, maar uiteindelijk zijn we in de herfst vertrokken.
Ik ging in Nijmegen studeren, sociologie natuurlijk, en we zijn daar gaan wonen. In Nijmegen vooral actie gevoerd en gaan werken bij de (SUN)SSN drukkerij en drukkerij Bevrijding van de PSP in Amsterdam. Kraakactie leidend tot Kraakarrest Hoge Raad (met mr. Joris Cammelbeeck). Later kwamen we een tijdje terug naar Eindhoven, het was erg lastig in Nijmegen met woonruimte en we konden in de Gestelsestraat gaan wonen, het huisje van Henk de Vree en Edmee Wiggers (Henk ging toen na afstuderen naar Parijs geloof ik). Dat was een onbewoonbaar verklaarde woning, als atelier toegestaan. Hebben we nog een tijdje gewoond (gependeld naar Nijmegen) en toen is het gekocht door Frans Verberk (moet je ook nog kennen)... Ik heb een woonschip gekocht en ben in de Waal- Ooijpolder bij Nijmegen- gaan liggen, naast Gijs Hak (van hem kwam dat idee). Heb ik (deels met Willemine) 17 jaar gewoond uiteindelijk. Veel (politieke/milieu) actie, kringloop stichting Overal opgericht, (bestaat nog steeds!) politiek theater etc!
Met Willemine ging het ondertussen niet goed. Zij kon niet komen tot iets constructiefs en permanents en zakte eigenlijk weg in wat uitliep op een psychose. Ze is een aantal keren opgenomen en uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan. Het was voor mij ook een beetje het failliet van de alternatieve sfeer waarin we zo tegen alle reguliere burgerlijke instituties waren. Die bood ons toch net zo min een goed kader in dat soort psychische crises als de burgermaatschappij. Voor mij betekende het uiteindelijk ook een verder wegbewegen van de politieke dimensies, de oppervakkige actievormen die doodlopend waren, vaak te ritueel geworden.
Ik ben uiteindelijk een paar jaar na onze scheiding in 1979 naar Bhagwan gegaan in India, 1980 ook, heb daar gewerkt in de ashram (ja daar was ie weer die commune!) en heb een tijdje een meditatiecentrum geleid in Nijmegen. Goede en noodzakelijke periode.
De breuk met het politieke sientje in Nijmegen werd compleet, en ik heb dat ervaren als pijnlijk maar nodig om verder te kunnen ontwikkelen en heb daar geen spijt van. Ik ben mijn gestagneerde studie gaan afmaken en heb met mijn huidige vrouw Dharmo (dat is haar sannyasin naam) een zoon (Thomas) gekregen (die nu alweer studeert in... Eindhoven). Later kwam er nog een dochter Eline bij (nu 4 VWO). Ik kreeg geen werk als socioloog in de dip toenmaals en ben weer in de techniek gedoken. Na een paar jaar installatiewerk van telefoonsystemen kreeg ik een baan in Leiden bij Research voor Beleid. De eigenaar daarvan was Andre Coenen, ook al een oude bekende uit het Eindhovense!
We zijn verhuisd naar Heemstede. Inmiddels werk ik alweer jaren bij de ING in Amsterdam als ontwerper/architect ICT. Dharmo werkt aan de Hogeschool Leiden en heeft een praktijk Sociaal Kunstzinnige Therapie.
O ja, ik zie er nu ook heel anders uit... minder haar op mijn hoofd dan vroeger op mijn kin (en korter) en ook nog eens helemaal wit...maar nog steeds een bril.

Ok, nou kap ik er ff mee. Ik kom zeker regelmatig kijken op de site en we zien wel.

Met groetjes aan alle bekenden! Paul Baas

Paul Baas en het IISG
top
Politieke Commune Huishouden De bewoners en ander volk kunst,muziek,sport,feesten,ontspannen en verder Annemarie het pand op zoek naar/presentielijst